Теплофізичне дослідження стопу натрій–індій
Н. Панті$^{1}$, І. Б. Бхандари$^{2}$, І. Койрала$^{2}$
$^{1}$Patan Multiple Campus, Tribhuvan University, 44618 Kirtipur, Nepal
$^{2}$Central Department of Physics, Tribhuvan University, 44618 Kirtipur, Nepal
Отримано: 20.01.2022; остаточний варіант - 23.09.2022. Завантажити: PDF
Досліджено характер змішування рідкого стопу натрій–індій за температур у 713 К, 850 К, 950 К і 1050 К. Було використано квазиґратницеве наближення для термодинамічної аналізи залежних від концентрації характеристик змішування рідкого стопу натрій–індій за припущенням наявности комплексу Na$_3$In. Порівняно одержані теоретичні результати з експериментальними та результатами, що дає рівняння Редліха–Кістера. Дослідники переважно зосереджуються на вивченні в’язкости та поверхневого натягу стопу відповідно до рівнянь, запропонованих Каптаєм, і вдосконаленого виведення рівняння Батлера. Цю статтю присвячено дослідженню енергетичних параметрів взаємодії між сусідніми атомами стопу. Зазначається, що взаємодія для цього стопу є помірною; крім того, наявне впорядкування за нижчої концентрації Натрію. Теоретичні результати для термодинамічних властивостей узгоджуються з відповідними експериментальними даними, а також результатами, одержаними за допомогою рівняння Редліха–Кістера для 713 К. Стверджується, що впорядкування, в’язкість і поверхневий натяг стопу зменшуються з підвищенням температури.
Ключові слова: рідкі стопи, термодинамічні властивості, рівняння Редліха–Кістера, енергетичні параметри, впорядкування.
URL: https://mfint.imp.kiev.ua/ua/abstract/v44/i11/1535.html
PACS: 61.82.bg, 66.20.-d, 71.20.Be, 71.20.Gj, 71.55.Ak