Дослідження впливу перемішування розтопу на формування макро- і мікроструктур
А. Г. Борисов
Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України, бульв. Академіка Вернадського, 34/1, 03680, МСП, Київ-142, Україна
Отримано: 20.05.2013; остаточний варіант - 25.09.2013. Завантажити: PDF
Виконано дослідження процесів структуроутворення при кристалізації стопу АК7ч під впливом перемішування. Експерименти здійснювалися в двох режимах – при охолодженні зразків у пробницях у повітрі та у воді. Швидкості охолодження від заповнення пробниці до досягнення температури ліквідусу становили відповідно 4,1°C/с та 40,7°C/с. Максимально можлива тривалість перемішування до тужавлення каркасу становила 55 с і 6 с. Встановлено, що в обох випадках мало місце зменшення розміру макрозерна зі збільшенням часу перемішування. У той же час поведінка внутрішньозернової морфології істотно відрізнялась. При охолодженні в повітрі класична дендритна морфологія, що формується без перемішування, замінювалась на недендритну розеткову, в той час як при охолодженні у воді структура залишалася дендритною в усьому інтервалі тривалости перемішування, що досліджувався. Складається враження, що відмінність в поведінці пов’язана з відмінністю у швидкості росту кристалів.
Ключові слова: макроструктура, мікроструктура, дендрит, недендритна структура.
URL: http://mfint.imp.kiev.ua/ua/abstract/v36/i01/0127.html
PACS: 64.70.dg, 68.70.+w, 81.10.Aj, 81.10.Fq, 81.30.Fb, 83.60.-a