Імпульсна конденсаторна зварка функціональних сплавів на основі системи Cu—Al та її вплив на структуру зони з'єднання

Д. М. Калеко$^{1}$, С. М. Кедровський$^{2}$, Ю. М. Коваль$^{2}$, В. М. Сліпченко$^{2}$

$^{1}$Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України, вул. Казимира Малевича, 11, 03142 Київ, Україна
$^{2}$Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України, бульв. Академіка Вернадського, 36, 03142 Київ, Україна

Отримано: 08.10.2015. Завантажити: PDF

Наявність ряду переваг у стопів з ефектом пам’яті форми (СЕПФ) системи Cu—Al, а саме, високотемпературного інтервалу термопружніх мартенситних перетворень і відносно невисокої вартости, уможливлює сподіватися на збільшення їх промислового виготовлення та технічного використання. Тому актуальним є дослідження металографічної структури і функціональних характеристик з’єднань, одержаних імпульсними методами зварювання. До таких метод зварювання відносяться конденсаторне зварювання опором (точкове і стикове) і дугоконтактне ударне конденсаторне зварювання. Дослідження мікроструктури і механічних властивостей продемонструвало, що в залежності від умов зварювання можна одержати сполучення як в твердому стані, так і за участю металу, закристалізованого в місці зварювання. Це відноситься як до однорідних з’єднань, так і до з’єднань конструкційних матеріялів (мідь, низьковуглецева та неіржавійна сталі) з СЕПФ системи Cu—Al. Резистометричні дослідження зварних зразків, одержаних імпульсними методами зварювання, показали практично збереження функціональних характеристик СЕПФ у тілі зразків. Зроблено висновок про можливості використання імпульсних метод зварювання для з’єднання СЕПФ системи Cu—Al як в однорідному, так і в різнорідному поєднанні з конструкційними металами.

Ключові слова: сплави з ефектом пам’яті форми, сплави Cu—Al, конденсаторна зварка металів, термопружнє мартенситне перетворення.

URL: http://mfint.imp.kiev.ua/ua/abstract/v37/i12/1663.html

PACS: 06.60.Vz, 62.20.fg, 64.70.kd, 81.05.Bx, 81.20.Vj, 81.30.Kf, 84.37.+q


ЦИТОВАНА ЛІТЕРАТУРА
  1. И. И. Корнилов, O. К. Белоусов, Е. В. Качур, Никелид титана и другие сплавы с эффектом «памяти» (Москва: Наука: 1977).
  2. Б. Е. Патон, Д. М. Калеко, Ю. Н. Коваль, В. М. Слепченко, Автоматическая сварка, № 5: 3 (2006).
  3. К. Оцука, К. Симидзу, Эффекты памяти формы в сплавах (Москва: Наука: 1979).
  4. В. Э. Моравский, Д. С. Ворона, Технология и оборудование для точечной и рельефной конденсаторной сварки (Киев: Наукова думка: 1985).
  5. Д. М. Калеко, В. Э. Моравский, Н. А. Чвертко, Ударная конденсаторная сварка (Киев: Наукова думка: 1984).
  6. Г. Г. Зак, Г. З. Затульский, Проблемы литья. № 2: 80 (1998).