Вплив концентрації тяжкотопкого компонента у зоні незмішуваности фаз у рідкому стані стопу BiZn та швидкости охолодження мікроемульсії при твердненні на кількість ультрадисперсних включень
В. О. Середенко, О. В. Середенко, О. А. Паренюк
Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України, бульв. Академіка Вернадського, 34/1, 03680, МСП, Київ-142, Україна
Отримано: 11.07.2017. Завантажити: PDF
В роботі досліджено вплив пониження концентрації більш тяжкотопкого компонента в області незмішуваности стопу монотектичної системи BiZn на дисперсність включень у структурі «замороженої мікроемульсії» металевих лусочок, одержаних методою високошвидкісного охолодження розтопу. Визначено, що пониження концентрації більш тяжкотопкого компонента в зоні незмішуваности приводить до збільшення дисперсности включень при збереженні густини їх розподілу в структурі зразків і пониженні діяпазону розмірів включень дисперсної фази. З’ясовано умови досягнення 100% вмісту ультрадисперсних включень і високої густини їх розподілу в структурі лусочок.
Ключові слова: дисперснозміцнені стопи, область незмішуваности, «заморожена мікроемульсія», високошвидкісне охолодження, ультрадисперсні включення.
URL: http://mfint.imp.kiev.ua/ua/abstract/v39/i09/1253.html
PACS: 61.25.Mv, 61.72.Qq, 64.70.dg, 64.75.Ef, 81.05.Ni, 81.30.Fb, 81.40.Cd