Сеґреґаційне подрібнення зеренної структури алюмінію та його стопів
Є. В. Луценко$^{1}$, В. А. Крещенко$^{2}$, М. Д. Рудь$^{3}$, О. В. Соболь$^{4}$, М. О. Глущенко$^{4}$, А. І. Зубков$^{4}$
$^{1}$Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, вул. Академічна, 1, 61108 Харків, Україна
$^{2}$Державне підприємство Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» - «Машпроект», просп. Богоявленський, 42А, 54018 Миколаїв, Україна
$^{3}$АТ «МОТОР СІЧ», пр. Моторобудівників, 15, 69068 Запоріжжя, Україна
$^{4}$Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 21, 61002 Харків, Україна
Отримано: 08.02.2017; остаточний варіант - 16.03.2017. Завантажити: PDF
Вивчено структуру конденсатів і відливок алюмінію, стопів Al–Fe та Al–Zr, які кристалізуються з парової фази та розтопу у вакуумі. Показано, що леґування парового потоку матричного металу, — алюмінію, — Ферумом до $\cong$ 3 ат.% уможливлює знизити величину зерна конденсатів від 2 мкм до 50 нм. Дисперґувальний вплив заліза та цирконію на зеренну структуру алюмінію продемонстровано на відливках цього металу, де спостерігається зменшення розміру зерна більш ніж на порядок. Подрібнення зеренної структури алюмінію пояснюється формуванням зерномежових сеґреґацій атомами леґувальних елементів при кристалізації як з пару, так і з розтопу.
Ключові слова: конденсація, кристалізація, сеґреґація, розмір зерна, алюміній.
URL: http://mfint.imp.kiev.ua/ua/abstract/v39/i05/0607.html
PACS: 61.66.Dk, 64.75.Op, 68.35.Fx, 68.55.Ln, 81.05.Ni, 81.10.Fq, 81.15.Kk