Вплив розміру зерна і температури деформації на механічні властивості і характер руйнування аустенитной нержавіючої сталі 316L
Халил Катиксіз, Сулейман Гюндюз
Karabük University, Iron and Steel Institute, Balıklar Kayası Campus, 78050 Karabük, Turkey
Отримано: 08.09.2020; остаточний варіант - 12.03.2021. Завантажити: PDF
У цій роботі досліджено вплив розміру зерен та температури деформації на механічні властивості та поведінку руйнування аустенітної нержавіючої сталі 316L (ASS). Холодна, тепла та гаряча деформації проводились за температур 25, 500 та 800°C при швидкості деформації 1$\cdot10^{-3}$ с$^{-1}$. Результати показали, що міцність та показник деформаційного зміцнення всіх зразків зменшуються із збільшенням температури випробовування, однак зменшення міцності та показника загартовування є меншими в грубозернистих зразках порівняно з дрібнозернистими зразками. Це пов’язано з динамічним деформаційним старінням (DSA), що відбулося в грубозернистих зразках, які виявили більш виражену зубчасту поведінку після випробувань за температури 500 або 800°C завдяки взаємодії рухомих дислокацій та розчинених атомів.
Ключові слова: метали та стопи, гартування, преципітація, дифузія, металографія.
URL: https://mfint.imp.kiev.ua/ua/abstract/v43/i05/0673.html
PACS: 61.66.Dk, 61.72.Mm, 62.20.fg, 62.20.M-, 81.40.-z, 81.40.Lm